NAGPUR: Üçü Nagpur’dan olmak üzere sekiz yabancı Hintli öğrenci, eyalet hükümetinin bu yıl onlar için ATKT standardını gevşetmeyi reddetmesinin ardından ciddi bir mali krizle karşı karşıya. Öğrenciler, Rajarshi Shahu Maharaj Dış Eğitim Bursu kapsamında Avustralya üniversitelerinde çeşitli yüksek lisans programlarına devam etmektedirler.
Her öğrenci yaklaşık Rs10 lakh ila Rs20lakh öğrenim ücreti ve yıllık 15.000 $’dan fazla geçim masrafı öder ve bunların tamamı burs tarafından karşılanır.
Öğrenciler şu anda ikinci yarıyıldalar ve birinci yarıyıldan bazı ödevlerde geri kalmışlar. Geciken burs tahliyeleri ve sağlık sorunları nedeniyle, öğrenciler birikmiş ödevlerde başarılı olamadıklarını, ancak bir sonraki denemede bunu temizleyeceklerinden emin olduklarını söylediler.
Ancak, burs koşulları kapsamında ATKT ‘başarısız’ olarak değerlendirilir ve bu da bursların kesilmesine yol açar. Öğrenciler, hak kazandıkları bazı olağanüstü koşullar altında kolaylaştırmanın verildiğini iddia etmektedirler. Ancak bu sefer yardım onlara uzatılmıyor.
“Sağlık sorunları nedeniyle bir konuda başarısız olmam sonucunda, ilgili kanıtlar sunmama rağmen sosyal hizmetler ve hükümet tarafından görmezden gelinmeye devam ediyorum. Artık tuvalet temizleyerek, restoranlarda ve otellerde çalışarak hayatta kalmam gerekiyor” dedi bir öğrenci.
Queensland Üniversitesi’nden bir öğrenci, hükümetin yurtdışında okuyan burslu öğrencileri terk ettiğini ve onları yurtdışında kendi başlarının çaresine bakmaya bıraktığını söyledi. “Hem öğrenim ücreti hem de geçim masrafları zamanında ödenmiyor. Bu hükümet resmen aylarca öğrencilerini dilendiriyor. Eğitimim üzerinde büyük etkisi olan burs fonlarını beklerken iki yakamı bir araya getirmek için bir dizi işe girmek zorunda kaldım” dedi.
Bir Sidney Üniversitesi öğrencisi, zamanında burs fonu eksikliğinin öğrencileri eğitimlerine ara vermeye zorladığını söyledi.
Şehir sivil toplum örgütü Platform başbakana yazmıştı Eknath Shinde ve CM yardımcısı Devendra Fadnavis müdahale isteyin.
“Bazen konuların ve projelerin yoğunluğundan dolayı (üniversitenin) biriken konuların dönem/konu bitiminden sonra sınava alınmasına izin verilmektedir. Bu, süreyi birkaç ay uzatır. Ancak hükümet, kuralların böyle bir uzatmaya izin vermediğini söylüyor, bu nedenle bu uzatma için ek ücret ödenmesi gerekmese de daha fazla burs durduruluyor” dedi. Rajiv Khobragade.