Maradona ‘Tanrı’nın Eli’ topu müzayedede 2 milyon sterlin topladı | futbol haberleri

QasiM

Global Mod
Global Mod
LONDRA: O top Diego Maradona Çarşamba günü açık artırmada 2 milyon sterline (2.4 milyon dolar) satılan 1986 Dünya Kupası’nda Arjantin adına İngiltere’ye karşı meşhur ‘Tanrının Eli’ golünü attı.
Tunuslu maçın hakemine ait beyaz Adidas “Azteca” topu Ali bin Nasırİngiltere’deki Graham Budd Müzayedelerinde çekiç altına girdiğinde 3 milyon £ ‘a (3.6 milyon $) kadar artırılacağı bildirildi.
Maradona’nın Mexico City’deki tarihi çeyrek finalde giydiği formanın müzayedede yaklaşık 9.3 milyon dolara – Sotheby’s tarafından tahmin edilen değerin iki katından fazla – satılmasından altı ay sonra.
Aztek uygarlığının mimarisinden ve duvar resimlerinden ilham alan açık artırmayla satılan top, futbolda çoklu top sisteminin başlamasından yıllar önce olduğu gibi, 1986’da Arjantin ile İngiltere arasındaki maçın 90 dakikasının tamamında kullanıldı.
Çatışma, 1982 Falkland Savaşı’nın ardından siyasi gerilim nedeniyle hararetli bir artış gördü ve Kasım 2020’de 60 yaşında kalp yetmezliğinden ölen merhum Maradona’nın attığı iki zıt golle tanımlandı.
Maradona ilk kez ceza sahasına koştu ve İngiltere kalecisi ile ayağa kalktı. Peter Shilton ve topu ağlara gönderdi.
Daha sonra golün “biraz Maradona’nın kafasıyla, biraz da Tanrı’nın eliyle” atıldığını söyledi.
2002 FIFA anketine göre, Maradona beş İngiliz oyuncuyu ve Shilton’ı geçerek “yüzyılın golünü” atmak için yarışırken ikincisi sadece dört dakika sonra geldi.
Arjantin, Bin Nasser’in Maradona’nın tartışmalı ilk golünü bırakmasının ardından 2-1 galip geldi ve takım Dünya Kupası’nı kazandı.
Satıştan önce Bin Nasser, ürünü dünyayla paylaşmak için doğru zaman olduğunu hissettiğini söyledi ve henüz açıklanmayan alıcının bunu halka sergilemesini umduğunu ifade etti.
Mayıs ayında müzayedeye çıkan forma, Pazar günü başlayacak 2022 Dünya Kupası sırasında Katar’da sergilenecek.
Bin Nasser, Maradona’nın tartışmalı ilk golünün geçerli olmasına izin verme kararını da savundu.
“Olayı net göremedim. İki oyuncu, Shilton ve Maradona arkadan bana bakıyorlardı.
“FIFA’nın turnuvadan önce yayınladığı talimatlara göre, golün geçerliliğini doğrulamak için yan hakemime baktım.
“Maçın sonunda İngiltere teknik direktörü bobby robson bana ‘İyi iş çıkardın ama yan hakem sorumsuzdu’ dedi.”